Dijital Pazarlama - Seo Ajansı

.htaccess Link Yapıları

Siteniz için .htaccess ile link yapıları oluşturun;

Kendi sitemde de kullanmış olduğum, yerel dosyaların izlerini gizlemek için güzel bir yöntem. Hem bu sayede kodlarınızda daha hoş bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Dosya uzantısı fark etmez. Aklınıza gelen her tür dosya türünü, php, css, html, jpg, ico, .htaccess sayesinde yeni bir link yapısına sokabilirsiniz. Benim kullandığım link yapıları aşağıdaki gibidir.

 

RewriteEngine on
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
RewriteBase /
RewriteRule ^tumu$ index.php [L]
RewriteRule ^stil$ css/stil.css [L]
RewriteRule ^favicon$ img/favicon.png [L]
RewriteRule ^kodlar$ js/lulz.js [L]
RewriteRule ^lulz$ afy/lulz.jpg [L]
RewriteRule ^logo$ afy/logo.png [L]

 

Siteniz için .htaccess yardımı ile önbellekleme;

Site içeriğinizde bulunan yüklü miktardaki resimlerin her seferinde tekrar tekrar yüklenmesi kullanıcılarınız için hoş olmayan bir hava yaratıyor. Hem sitenin geç açılmasına hem de kullanıcı kotasının dolmasına neden oluyor. Cache yardımıyla sitenizin hızlı açılmasına ve kota dostu olmasını sağlayacağız.

Bugün .htaccess dosyasının içerisine ekleyeceğimiz kodlar sayesinde dilediğimiz uzantıyı önbellekleme işleminin içerisine dahil edeceğiz. Çok uzatmadan .htaccess dosyamıza ekleyeceğimiz kodu veriyorum.

<ifmodule mod_expires.c>
<filesmatch "\.(jpg|gif|png|css|xcss|js)$">
ExpiresActive on
ExpiresDefault "access plus 1 year"
</filesmatch>
</ifmodule>

Burada dikkat etmemiz gereken nokta 2. satırda yer alan kodlar. Önbellekleme işlemine hangi dosya türünü dahil etmek istiyorsak (jpg|gif|png|css|xcss|js) alanına uzantısını yazmamız gerekiyor.

  

Alan adını www yönlendirme işlemi;

Bazı arkadaşlarımız alan adlarına siteismi.com şeklinde girildiğinde www.siteismi.com adresine otomatik yönlendirilmesini istiyorlar. Bu yöntemi .htaccess kullanarak 301 yönlendirme yöntemi ile uygulayabiliriz.

Bu işlem için ftp ana dizininde bulunan .htaccess dosyasının içerisine aşağıdaki kodları ekleyeceğiz, ana dizinde oluşturulmuş bir .htaccess dosyası yoksa kendiniz oluşturabilirsiniz.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteismi.com
RewriteRule (.*) http://www.siteismi.com/$1 [R=301,L]

Ek olarak mevcut .htaccess dosyanızın içerisinde RewriteEngine On kodu ekli ise 2. bir defa eklemenize gerek yok.

 

.htaccess ile Dosya Uzantılarını Kaldırma;

Bir çok sitede görmüşsünüzdür sadece kelimelerden oluşan url’leri veya dosya isimlerini. Kelime ile link oluşturmak tamamen ayrı bir konu onu ilerde işleyebilirim. Ben sadece dosya isimlerini sadece isim olacak şekilde uzantıların .htaccess ile gizlenmesinden bahsedeceğim.

Sitenizin ana dizinince bulunan gizli dosya olarak da görünen .htaccess dosyasını açıp düzenleme işlemini aşağıda belirteceğim gibi yapıyoruz.

PHP Dosyaları için;

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.php -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.php [NC,L] 

HTML Dosyaları için ;

RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.html [NC,L] 

Yukarıda php dosyaları için ayrı, html dosyaları için ayrı yazmanız gereken örnek .htaccess yapılarını paylaştım.  Zaten her .htaccess dosyasında genellikle bulunan RewriteEngine on satırının altına geri kalan yukarıdaki satırları ekleyebilirsiniz.

Bu satırları .htaccess dosyanıza ekledikten sonra örnek olarak iletisim.php dosyasına /iletisim.php yerine /iletisim olarak ulaşabileceksiniz.

Yorumunuz..

Daha yeni Daha eski